Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Ιερεμίας αρχιμανδρίτης Αγιοπαντελεημονίτης (1915 - 2016)

       Ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας κατά κόσμο Ιάκωβος Αλιόχην του Φιλίππου και της Τατιάνας γεννήθηκε την 9/22 Οκτωβρίου 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας. Ο Ιάκωβος είχε τρεις μεγαλύτερους αδελφούς, τους Ιβάν, Βασίλη και Τύχωνα.
Το 1928 ή 1929 η οικογένεια εξορίστηκε στη Σιβηρία, όπου η μητέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα αρρώστησε από τις κακουχίες και πέθανε. Ο πατέρας του με τα τρία αδέρφια του επεχείρησαν να αποδράσουν. Τον πατέρα του δεν τον ξαναείδε ποτέ. Ο ίδιος παρέμεινε έγκλειστος σε στρατόπεδο, απ’ όπου κάποιος δεσμοφύλακας τον βοήθησε να δραπετεύσει.
Επιστρέφοντας το 1935 στην πατρίδα του έψαξε να βρει τα αδέλφια του. Ο Ιβάν ήταν στη φυλακή, εκτίοντας ποινή αντί για τον πατέρα του, ενώ οι Βασίλης και Τύχων εργάζονταν στην Μαριούπολη. Ο ίδιος, ο Ιάκωβος εργάστηκε σε μεταλλουργικό εργοστάσιο και κατόπιν σαν χειριστής γερανών. Παρά την άρνησή του να ενταχθεί στο κομουνιστικό κόμμα και τις απειλές για νέα εξορία, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της επιμέλειας και της υπευθυνότητας που έδειχνε στην εργασία του.
Στις 8 Οκτωβρίου 1941 η Μαριούπολη καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς και ανάμεσα στους κατοίκους της που στάλθηκαν για καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία ήταν και ο 26χρονος Ιάκωβος. Θα επαναπατρισθεί το 1945 και μέχρι το 1956 θα εργασθεί σαν εργάτης σε αρτοποιείο.
Το 1956 παρακολουθεί το Θεολογικό σεμινάριο στη Οδησσό και εισέρχεται σαν δόκιμος μοναχός στη Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου της Οδησσού. Στις 25 Ιανουαρίου 1957 χειροτονείται ιεροδιάκονος με το όνομα Ιερεμίας και στις 27 Ιανουαρίου 1958 χειροτονείται ιερομόναχος.
Το 1960 έκανε αίτηση εισόδου στο Άγιο Όρος για να ενταχθεί στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος. Η αίτηση έγινε αποδεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο μετά από 14 χρόνια.
Το 1975 έγινε η εις Αρχιμανδρίτη χειροθεσία του.
Τον Δεκέμβριο του 1978 εκλέγεται Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, εκλογή την οποία επιβεβαιώνει στις 5 Ιουνίου 1979 το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις 9 Ιουνίου του ιδίου έτους γίνεται επίσημα η ενθρόνισή του.
Ο Γέροντας Ιερεμίας εργάστηκε για την αναστήλωση, οικοδομική και πνευματική, του μοναστηριού του, το οποίο όταν αυτός ανέλαβε ήταν σε περίοδο παρακμής.
Ο Γέροντας Ιερεμίας κοιμήθηκε στις 2 το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου 2016 με πλήρη συνείδηση, διαυγές και λαμπερό μυαλό σ’ έναν ειρηνικό και ήσυχο θάνατο, έχοντας λάβει την Θεία Κοινωνία δεκαπέντε λεπτά πριν. Σύμφωνα με τους αδελφούς και τους γιατρούς που ήταν δίπλα του, δεν βίωσε την λεγόμενη «αγωνία» του θανάτου.
Η κηδεία του έγινε την επομένη, Παρασκευή 5 Αυγούστου, παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Βαρνάβα, Ηγουμένων, αντιπροσώπων των Αγιορειτικών Μονών και Κελλιών και πλήθους Μοναχών και λαϊκών.



Είπε, πρόσφατα, ο υπεραιωνόβιος Γέροντας Ιερεμίας Αγιοπαντελεημονίτης
Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα πρόσφατα απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία και για το πως μπορεί να επανέλθει η ειρήνη στην χώρα.
«Να ζεις σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, να προσεύχεσαι και να βοηθάς τους ανθρώπους, να μην τους ξεχωρίζεις σε ''δικούς μας'' και ''δικούς σας''».
Αυτή ήταν η απάντηση του 100χρονου ηγουμένου της ρωσικής (ουκρανικής) αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, αρχιμ. Ιερεμία σε ερώτηση του αρχιεπισκόπου Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως κ. Λουκά.
Οι Ουκρανοί προσκυνητές ρωτούν πολλές φορές: Τι συμβαίνει; Πότε θα έχουμε ειρήνη;
Η απάντηση είναι απλή: Η τυπική σχέση με την εκκλησία, οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες ενάντια στην εκκλησία, οι αποσχιστικές τάσεις, η λατρεία των ανέσεων, των χρημάτων και των διασκεδάσεων είναι η αιτία της αναστάτωσης στην χώρα που επέτρεψε ο Θεός.
Συχνά οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς προφητείες, η προφητεία μας όμως δίδεται προς μετάνοια και επιστροφή στο δρόμο του Θεού και όχι για να οργανώσουμε την προσωπική μας πνευματική ζωή ή για να μην ανησυχούμε. Οι άνθρωποι θέλουν να ωφεληθούν από τους λόγους των αγιορειτών πατέρων, για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να έχουν νου καθαρό και να μπορούν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα εν Πνεύματι Αγίω. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη μίας πνευματικής απλότητας, αγάπης και προσευχής, τα οποία φέρνουν μία διάκριση και όχι να ''βυθίζεσαι''στην πληθώρα των ειδήσεων του Τύπου. 
Για να ειρηνεύσουμε όσο πιο γρήγορα είναι ουσιώδες να ζούμε με ευλάβεια και με επιείκια προς τους άλλους και να ακολουθούμε τις εντολές του Χριστού. Πρέπει να προσέχουμε την πνευματική μας ζωή και να ακολουθούμε το θέλημα του Θεού. Αυτό όμως είναι αδύνατο χωρίς ειλικρινή μετάνοια, χωρίς συνεχή συμμετοχή στις ακολουθίες, χωρίς την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, χωρίς προσευχή, χωρίς αγάπη για την Εκκλησία, χωρίς σεβασμό για τον πλησίον μας. Δεν θα έπρεπε να χωρίζονται σε ''εμείς'' και ''εσείς'', σε ''πατριώτες'' και ''σχισματικούς'', σε αυτούς που μιλούν ρωσικά και σε αυτούς που μιλούν ουκρανικά, επειδή είμαστε όλοι ενωμένοι με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.
Ανοίξτε το Ευαγγέλιο και θα δείτε τα πάντα υπό το φως του Λόγου του Θεού. Σας φαίνεται πως ο Θεός μας ξέχασε, Εκείνος όμως μας αγαπάει και θέλει την σωτηρία μας. Δεν μπορεί όμως να μας σώσει χωρίς την θέλησή μας και την ενεργή συμμετοχή μας.
Αμαρτάνοντας και μένοντας αδιόρθωτοι, εναντιωνόμαστε στην σωτηρία μας. Αυτός είναι ο λόγος που ο Θεός ''εφαρμόζει'' θεραπείες πικρές και επώδυνες» είπε ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Λειτούργησε στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα κατόπιν επιθυμίας του Ηγουμένου Ιερεμία (13 Οκτωβρίου 2013)
Άγιο Όρος, των Νίκου Μαγγίνα και Αντώνη Τριανταφύλλου
Τη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Παντελεήμονος επισκέφθηκε για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και Επίσκοπο του Αγίου Όρους υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Ιερεμίας, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος, Πατέρες από τις δυο Αγιορείτικες Μονές, ο πολιτικός διοικητής Αρίστος Κασμίρογλου και πλήθος προσκυνητών.
Οι Πατέρες της Μονής Αγίου Παντελεήμονος για να τιμήσουν την ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη είχαν δαφνοστολίσει ολόκληρη την αυλή της Μονής ενώ σπαρμένος με δάφνες ήταν και ο δρόμος που οδηγούσε στην εκκλησία όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιταλίας Γεννάδιος, Τρανουπόλεως Γερμανός, ο Μέγας Ιεροκήρυκας του Οικουμενικού Θρόνου π. Βησσαρίων οι Ηγούμενοι της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος και Παντελεήμονος Ιερεμίας και άλλοι κληρικοί.
Στο επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος. Ο Καθηγούμενος Ιερεμίας, όμως εξέφρασε την επιθυμία να τελέσει τη Θεία Λειτουργία, γεγονός που πραγματοποιήθηκε από τον Πατριάρχη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον Καθηγούμενο της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ιερεμία τον επιστήθιο Πατριαρχικό σταυρό. 




Ο Πούτιν βράβευσε τον αιωνόβιο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμ. Ιερεμία (Ιούλιος 2015)
φωτ. αρχείου
Βραβεία Πούτιν σε πρωτεργάτες στη συνεργασία με τη Ρωσία και την εξάπλωση του ρωσικού πολιτισμού
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βράβευσε ρώσους και ξένους πολίτες, ιερείς, δημοσιογράφους και αγωνιστές «για τη μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με τη Ρωσία, την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τη διατήρηση και την εκλαΐκευση της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό».
Με Προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα νομικών πληροφοριών της κυβέρνησης, το Παράσημο του Αλεξάντερ Νέφσκι απονεμήθηκε στον 99χρονο ρώσο πολίτη Ιάκοφ Αλιόχιν, γνωστόν ως αρχιμανδρίτη Ιερεμία, ηγούμενο της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους. Είναι ηγούμενος πάνω από 35 χρόνια, ο πιο μακροχρόνιος ηγούμενος στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το παράσημο της Φιλίας απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Ένωσης Βετερανών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και Αγωνιστών ενάντια στο ναζισμό Άβραμ-Μιχαήλ Γρινζάινταπό το Ισραήλ, στον Αντιπρόεδρο της ρωσικής ενεργειακής Rosneft Ντιντιέ Κασιμίρο, πολίτη του Βελγίου, στον Ρώσο Μιχαήλ Μακιένκο, ή ιερομόναχο Μακάριο, εξομολογητή της Ρωσικής Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος στην Ελλάδα.
Επίσης, το Μετάλλιο Πούσκιν απονεμήθηκε σε καθηγητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες από τη Λιθουανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Γερμανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Βραζιλία, το Καζακστάν, την Ουκρανία, ΗΠΑ. Συνολικά βραβεύτηκαν 21 άνθρωποι. 



Πασχάλιες Ευχές 2016 από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό), Αρχιμ. Ιερεμία
Пасхальное поздравление игумена Русского на Афоне Свято-Пантелеимонова монастыря схиархимандрита Иеремии (Алехина)

Христос Воскресе!
Дорогие отцы, братия и сестры!
В течение всего Великого поста мы усердно, в покаянии и молитве готовились к встрече праздника праздников и торжества из торжествСветлого Христова Воскресения. И вот этот день настал! Это Великий День Любви и Милосердия Божия о Его творении.
«Пасхаизбавление скорби! ПасхаХристос Избавитель! Пасхадвери райския нам отверзающая
Так мы поём в эти светлые дни. И душа каждого христианина переполняется пасхальной радостью, миром и любовью.
Чтобы не происходило, какие бы скорби, искушения или испытания нас не постигали бы, мы должны помнить, что «Бог есть Любовь, и пребывающий в любви пребывает в Боге, и Бог в нем» (1 Иоан. 4:16). И наоборот, если кто теряет этот бесценный дар Любви, ожесточается, враждует, тот теряет Бога, Его благодать и присутствие в своем сердце. «Заповедь новую даю вам, да любите друг друга; как я возлюбил вaс, так и вы да любите друг друга; по тому узнают все, что вы Мои ученики, если будете иметь любовь между собою» (Иоан. 13,35).
Будем же помнить об этом, особенно в нынешние времена всеобщего ожесточения и отступления людей от Бога, Его Заповедей и Любви.
Господь наш Иисус Христос в Своей искупительной жертве, в добровольных крестных страданиях за наши грехи и в Своем Святом Воскресении явил и заповедал нам этот бесценный дар. И потому именно в этот день сердца христиан особенно ощутимо переполняются чувством любви, радости и мира.
Поздравляя всех с величайшим событием в истории человечестваСветлым Воскресением Христовым, желаю, чтобы эти пасхальные благодатные чувства любви, радости и мира отныне никогда не покидали вас, сопровождая во всех житейских заботах и трудах. И чтобы, по слову прп. Серафима Саровского, «дух мирен» всегда пребывал в ваших сердцах. Ибо Христос Воскресе!
Воистину Воскресе!
С любовью во Христе,
архимандрит Иеремия
Святая Гора, Русский на Афоне Свято-Пантелеимонов монастырь,
Пасха Христова

(Μετάφραση από Google)
Χριστός Ανέστη!
Αγαπητοί πατέρες, αδελφοί και αδελφές!
Καθ 'όλη τη Σαρακοστή, που επιμελώς, στην μετάνοια και την προσευχή την προετοιμασία για τη συνάντηση των εορτασμών διακοπών των εορτασμών - Κυριακή του Πάσχα. Και τώρα η μέρα έχει έρθει! Ότι η Μεγάλη Ημέρα της Αγάπης και του Ελέους του Θεού για τη δημιουργία Του.
" Πάσχα - να απαλλαγούμε από θλίψη! Πάσχα - Χριστός ο Λυτρωτής! Πάσχα - άνοιξε έχων τις πύλες του παραδείσου για να μας "!
Γι 'αυτό και τραγουδούν σε αυτές τις φωτεινές ημέρες. Και η ψυχή του κάθε Χριστιανού Πάσχα γεμίζει με χαρά, την ειρήνη και την αγάπη.
Για να μην συμβεί αυτό, δεν έχει σημασία τι θλίψη, πειρασμούς ή δοκιμές δεν θα κατανοήσουμε, πρέπει να θυμόμαστε ότι «ο Θεός αγάπη εστί, και αυτός που μένει στην αγάπη μένει μέσα Θεό, και ο Θεός εν αυτώ» (1 Ιω. 4:16). Αντίθετα, αν κάποιος χάνει αυτό το πολύτιμο δώρο της Αγάπης, πικραμένος, εχθρικού, χάνει τον Θεό, χάρη και παρουσία στην καρδιά σας Του. «Μια νέα εντολή σας δίνω, να αγαπάτε ο ένας τον άλλον? Αγάπησα τα vas, ότι αγαπάτε ο ένας τον άλλον? από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη ο ένας στον άλλο »(Ιω. 13,35).
Ας μην ξεχνάμε ότι, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς της γενικής πικρία και υποχωρήσεις από τους ανθρώπους του Θεού, τις εντολές και την αγάπη Του.
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός στον εξιλαστήριο θυσία Του στον εθελοντικό βάσανα στο Σταυρό για τις αμαρτίες μας και Ανάσταση Του, και hath μας πρόσταξε αυτό το ανεκτίμητο δώρο. Και επειδή εκείνη την ημέρα οι καρδιές των χριστιανών ιδιαίτερα αισθητή συγκλονισμένοι με τα συναισθήματα της αγάπης, της χαράς και της ειρήνης.
Συγχαίροντας όλα με το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία - το Φως της Αναστάσεως, εύχομαι αυτό το Πάσχα ευγενικό συναισθήματα της αγάπης, της χαράς και της ειρήνης τώρα ποτέ δεν άφησε, συνοδεύεται σε όλες τις κοσμικές φροντίδες και κόπους. Και έτσι, με τα λόγια του Σεβ. Σεραφείμ του Σάρωφ, «το πνεύμα της ειρήνης" ήταν πάντα στις καρδιές σας. Για Χριστός Ανέστη!
Πράγματι Ανέστη!
Με αγάπη στον Χριστό,
† Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας
Άγιον Όρος, Μονή Αγίου Όρους Ρωσική Αγίου Παντελεήμονα




Σχετικά:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου